Geocachingåret som gått

I vanlig ordning har det gått en tid sedan bloggen uppdaterades. Det finns inte så mycket att säga om det mer än att förhållandet mellan oss och bloggen måste förbli otvunget och luststyrt dvs. vi uppdaterar när andan faller på och vi har något att skriva. Vi hoppas att ni som läser ändå tar er tid att titta in ibland – vem vet när ett nytt inlägg kommer…

Geocachingåret 2016 går till historien som, sett till antalet loggar, blir vårt sämsta hittills. Drygt 380 stycken burkar har det blivit, ca 60 färre burkar än 2015 som tidigare var vårt sämsta år. Det hänger ihop med att det mesta i närområdet redan är loggat och det kommer inte ut så mycket nytt. De senaste åren har vi dessutom gått mer åt att cacha när vi har semester och då fokuserat på burkar med mycket favoritpoäng snarare än trails.

En liten summering av året kan kanske bjuda på ett och annat tips om trevliga burkar och eventuellt också någon hint om vad som komma skall:

Utöver en del ströloggar under årets första kvartal ägnade vi en del tid åt underhåll på våra burkar. De har hunnit bli 81 till antalet och kräver således en del jobb: M/S Hultsjön (Slutet gott…) , Phone home  , A little bit dangerous  , Utgrävningen  , och Ambulanshelikoptern – Sikorsky S-76 var alla cacher som vi fick göra lite större underhåll på i januari och februari. Vi har haft en ambition att det ska finnas en tydlig tanke med varje cache vi publicerat och det har ibland inneburit en del hemmabyggande – vilket i sin tur innebär mer aktivt underhåll.


I mitten av april tog vi en helg i Lysekil och städade upp det mesta i cachingväg i tätorten. Den arkiverade cachen Cave – Trollhålet  stack ut bland i övrigt trevlig caching i fin miljö. Framför allt bodde vi fantastiskt fint på Strandflickornas hotell med havet alldeles vid sängkanten! Ett fint minne är när vi satt i fönstret och åt pizza och stirrade ut mot det mörka vattnet och ljuset från de enstaka båtar som passerade. Ett besök på Strandflickornas rekommenderas starkt!

I vanlig ordning besökte vi senare samma månad Läckö-Kinnekulle Event i Lidköping. Vi startade såklart med att äta korv och bröd uppe på kullen under fredagen. Dessförinnan gick vi tillsammans med robbirg den fina promenadslingan Naturstig med start vid cachen naturstig #1. Den stora behållningen under den helgen var lördagens trevliga caching tillsammans med Fam_Olsson och -Bacon- då vi bland annat besöket den utmanande mysten U-137 .

img_4146

Mr MJ, Nallie och fam_olsson under loggning av U-137 utanför Lidköping

I början av maj fick vi anledning att åka till vår gamla studieort Linköping och givetvis ägnade vi en hel del tid åt geocaching, dels på vägen dit då vi avverkade ett par grader i evighetsarbetet med cachen Callange – 360° of Västergötland, dels när vi var på plats. Extra roligt var det att logga den enkla multin Slaka church . Den fanns utlagd när vi bodde i närheten…men då skulle det ännu dröja några år innan vi började med geocaching. I slutet av maj lyckades vi samla ihop ovanligt många loggar genom en mountainbiketur på Hunneberg och en fin cykeltur längs banvallen mellan Velanda och Upphärad (där vi för övrigt själva har ett par burkar).

Juni innebar som vanligt mycket arbete (lärarbördan) innan vi tog sommarlov (lärarprivilegie) och stack till Gotland med våra vänner N och A, som vi träffade på Rügen för fem år sedan. Siktet var såklart inställt på geocaching men eftersom vädret var alldeles fantastiskt bra hann vi också med att hänga en hel del på stranden. N och A skulle logga sin 10 000:e cache under dagarna på ön och vi valde ut en speciell burk för ändamålet: Dykaren #2 . N:s medhavda klätterutrustning behövde vi aldrig använda då vattnet var varmt och badvänligt och det var en (nästan lite för) enkel match att simma in och logga burken. Strax innan vi lämnade ön loggade vi en annan minnesvärd burk: Mysteriet på Färjan. Själva mysteriet löstes i lugn och ro på hemmaplan men det var en rejäl utmaning att logga burken! Arga måsar, stormbyar och mängder av platser som stämde in på hinten bidrog till det dryga letandet innan loggen slutligen kunde signeras. Innan vi vände hem till Trollhättan spenderade  vi några trevliga dagar i Stockholm och hade turen att springa på WherIgo-cachen Snakes and Ladders  ute i Handen. Kanske en av de mest välgjorda och roliga WherIgo-cacher vi loggat!

Sommaren förflöt sedan utan större dramatik: vi gjorde ytterligare en fin resa till Östergötland och såklart också en till Mariestad i slutet av juli då vi loggade en hel del. Därefter har en, rent geocachingmässigt, innehållslös höst följt. Visst har det blivit en och annan burk då och då men främst har vi jobbat och varit förkylda.

Utläggningsmässigt har det hänt lite mer: under året har vi lagt ut 15 nya burkar och enbart på dessa fått 53 favoritpoäng! Bland dessa sticker Karantän III – Konspirationen ut med sina hittills 28 favoritpoäng ut. De senaste tre åren har vi lagt ut en ny Karantän-cache per år. Tanken har hela tiden varit att serien ska hålla ett tydligt tema och ha en story som är hyfsat lätt att följa. Dessutom har vi velat göra olika typer av cacher. Den här gången blev det i form av ett datorspel i äventyrsform. Ambitionen var att stänga serien i och med denna cache men vi insåg strax efter publicering att det fanns öppning för ytterligare en cache. Dessutom kändes det till slut som att storyn blivit så pass krånglig att den kräver att tydligare avslut – därför kommer, troligtvis under våren 2017, en sista cache: Karantän IV – Patient 0.

I övrigt har vi försökt lämna strävan att bara publicera cacher som genererar favoritpoäng och lägga ut burkar där det helt enkelt känts rätt. Så har fallet varit med miniserien abinitios mountainbike där några burkar lagts ut på ställen där det varit roligt att cykla. Vi publicerade också tre cacher i Ullervad utanför Mariestad på temat Ullervads olympier där motivet var just det – att uppmärksamma Ullervads olympier!

I geocachingvärlden i övrigt verkar det mest har pratats om hur de nya challange-cacherna ska se ut, när och hur många som får logga en FTF (hört det förut?) och om geocaching och Pokémon Go överhuvudtaget har några likheter med varandra.

När det gäller 2017 så ser vi fram emot en påskresa till Mallorca och alldeles när semestern startar i juni sticker vi till världens finaste hus i Danmark och återfår lite energi! Såklart kommer vi publicera ett antal nya burkar också – några ligger redan i förrådet och väntar på varmare väder.

På återseende och gott nytt år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s