Långa Maja (eller: Labbet ringde, hjärnan är inte klar än)

I väntan på ett lite längre inlägg om våra äventyr i snapphaneland, ett inlägg om en annorlunda promenad…

Igår gjorde vi en utflykt till Xson’s trevlig serie med vinmystar i Vänersborg. Cacherna ligger i hyfsat stiglös terräng och på våra två besök i området har det varit en viss utmaning att hitta rätt angreppsväg, inte minst därför att skogs- och beteslandskapet vid sjökanten är ganska vattensjukt. Nu är det som bekant vinter och runt nollan och därför passade det utmärkt att vandra i de småfrusna markerna. De första kvarvarande vincacherna klarades av utan större problem, sen blev suget lite för stort att besöka cachen Långa Maja (GC15J0C). Loggen beskriver kanske det hela bäst:
___________________________
”Ja, herregud, här skulle vi kunna skriva hur mycket som helst. Vilket äventyr!

Långa Maja-cachen har vi sneglat på då och då, ibland diskuterat lämplig angreppsväg men den har ändå fått ligga i flera år. Idag var vi i trakten för att logga vincacherna och hade inte alls tänkt göra ett försök på denna cachen, men givetvis kunde vi inte låta bli utan var tvungna att åtminstone kolla hur terrängen såg ut.

Väl på plats var två saker tydliga:
1) Det lilla sundet var förvånansvärt smalt – positivt!
2) Vattnet innehöll en del is och temperaturen på det kan inte varit högre än någon grad – negativt.

Tyvärr hade vi inte tagit med några vadarbyxor men efter lite snabba beräkningar (avstånd, temp. osv) och överläggningar (möjligheter till torkning etc) kom vi fram till att det nog borde gå ändå. Sagt och gjort, ena halvan av teamet tog av kängor och strumpor, tog på ett par reservstrumpor som skydd och rullade upp byxor och underställ så långt det gick och stegade med bestämda men förskräckta steg ut i vattnet. Det var verkligen så jävla svinkallt man kan tänka sig. Det dröjde kanske en halv minut sedan försvann känseln i fötterna. Nu gjorde inte det så mycket då det rimligen borde gjort ganska ont att gå på alla de vassrötter, grenar och skit som kunde anas genom yllestrumporna. Dessutom visade dig sig att sundet var betydligt djupare än byxupprullningen – ganska snart var undertecknad blöt, och vansinnigt kall upp till midjan!

Väl på rätt sida sunden började en mödosam strumpfotavandring uppe på ön där björnbärssnår och frusen lera stod för den mesta av smärtan. Det är fel att kalla det njutning men det var åtminstone väldigt skönt att komma upp ur vattnet. Efter en stunds irrande så hittades cachen på bra koordinater och jag höll mig samman tillräckligt för att dokumentera både mina blöta fötter och mitt bleka ansikte.

Under plågade grymtningar gav jag mig sedan tillbaka till sundet och började vadningen tillbaka. Den här gången var balansen ett större problem än kylan men att stå still och fokusera var inte ett alternativ – det var bara att gå framåt och hålla sig på benen. Väl vid strandkanten fick jag använda min stödpinne till att röja undan isen så att jag överhuvudtaget kunde komma upp på stranden.

Det var en stor befrielse att ta av sig strumporna, vicka liv i tårna och torka av benen (med två blöjor – oanvända såklart – från Lilla S:s skötpåse) och ta på sig torra strumpor och skor. Byxorna var dock blöta men ett sittunderlägg i kalsongerna avhjälpte den värsta kylan i skinkorna.

Efter detta fantastiska äventyr gick vi vidare till den sista vincachen och sedan tillbaka en dryg kilometer till bilen och den efterlängtade sätesvärmen.

Det här var bland det mest idiotiska, och garanterat det mest fysiskt utmanande som vi gjort i geocachingväg! Dock otroligt roligt och ingenting jag vill ha ogjort.

Given favoritpoäng! TFTC!
___________________________

Och så lite bilder:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s