Aviod getting hangry*

20140516_215301
*hangry (comparative more hangry, superlative most hangry)

   hungry and angry, especially when the anger is induced by the hunger.

Att bli hungrig under tiden man geocachar är förödande, man blir dålig på att leta, tar tveksamma beslut (”bara en till cache, 4 km in i skogen ska nog gå bra”) och dessutom kan man bli arg och otrevlig. På engelska finns det en term för det sistnämnda – hangry.

Det finns en del knep för att undvika att bli just ”hangry” och vår erfarenhet att det bästa sättet är att fylla på med så bra mat som situationen tillåter. Godis och sånt piggar förvisso upp men det är trevligare och bättre att bli mätt på riktigt. Har man dessutom lagat maten själv så vet man vad som är i och slipper cocktailen av socker, färgämnen och e-nummer.

Nedan följer att recept på utmärkta, goda och matiga piroger som garanterat håller hungern borta så att man utan problem kan logga några burkar till.

Degreceptet är hämtat från Helene Johanssons bok ”Bröd från Brunkebergs bageri”.

Börja med fyllningen, då hinner den svalna lite innan man lägger den på degen.


Ca 10 piroger:

Till fyllningen:

Räds inte det myckna innehållet, utgå från färs, lök, morot och vitkål och krydda efter efter tycke och smak. Med kryddningen nedan får pirogerna lite pizzasmak.

1 gul Lök
2 vitlöksklyftor
1 riven morot
ca 2 dl strimlad vitkål
hackade Champinjoner
400-500 g blandfärs
Tomatpuré
En liten skvätt grädde
Soja
Oregano
Paprikapulver
Chiliflakes
Salt
Svartpeppar
Ost (att ha på sist)

Fräs lök och vitlök i smör eller olja, lägg i vitkål och morot och låt det bli mjukt i några minuter. Lägg i hackade champinjoner och köttfärs. Steg till färsen är genomstekt och fyll därefter på med övriga ingredienser. Låt svalna.
20140516_193534

Till degen/brödet:

50 g jäst
5 dl mjölk (3%)
420 g/ca 7 dl vetemjöl
300 g/ca 5 dl vetemjöl special fullkorn (eller byt mot t.ex. fullkornsdinkelmjöl)
50 g rumstempererat smör
1 msk socker
1 msk havssalt
Ägg till pensling

Gör såhär: Blanda ut jästen i mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen vila i rumstemperatur i 20 minuter och ställ den sedan i kylen i 30 minuter. Dela degen i 2 bitar, kavla ut degbitarna till två längder (ca 15-20 cm breda). Fördela fyllningen i mitten av längderna, om man vill så kan man strö lite ost över. Vik in längdernas långsidor över fyllningen, skär sedan 5 piroger av varje längd. Lyft försiktigt över pirogerna till en plåt täckt med bakplåtspapper, låt jäsa i rumstemperatur ca. 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla pirogerna med uppvispat ägg, strö på lite oregano (om man gillar det), ställ in i ugnen och grädda i 12-15 minuter!

Låt pirogerna svalna på galler. Släng in dom i frysen och ta fram så fort det vankas geocachingutflykt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s