The Amazing race (eller: En annorlunda födelsedagspresent)

Att fylla 30 har uppenbarligen sina fördelar, speciellt om man har en kreativ fru som ingår i samma geocaching-nick som en själv…

Mariestad från några tusen meters håll

Trollhättan/Vänersborg-Bromma är kanske inte det första man tänker på om man sitter och funderar på intressanta flygningar som man kan göra. Jag har dock länge närt en dröm om att, en klar och fin dag, sätta mig på ett litet plan på Malöga och glida upp över Skaraborg och Mariestad med en kopp kaffe i handen, spana på E20 och Västra stambanan, svänga österut över Tiveden, upp över Sörmland, gira ner i en båge runt Stockholms innerstad och sedan landa i Bromma. Grejen är att det inte riktigt värt pengarna att göra en sån typ av nöjestripp. Ska det flygas inrikes får det vara av arbetsskäl helt enkelt.

Photo 2013-06-20 15 51 20

Instruktioner…

Undertecknad (1/2 abinitio) har alltså nyligen fyllt 30 och jag väntade lite på en utlovad överraskning och dagen innan midsommarafton var det plötsligt dags. Efter att ha varit en vända på Coop och en på Byggmax, dök svärfar upp på en till synes spontan sill-lunch. När den var klar så sa J att det var dags att ta den färdigpackade ryggsäcken, följa med svärfar i bilen och ”ha en trevlig dag”. Jag är en planerande människa som inte är särskilt förtjust i överraskningar och började således blir rätt nervös när V70:n styrde upp över Stallbackabron och ut mot Vargön – en farhåga om att bli avsläppt i skogen på Hunneberg med instruktionen ”följd meridianerna” väcktes men kunde snart slås bort då vi svängde in och parkerade vid Malöga flygplats.
– Du har ett kuvert i väskan som du kan öppna, sa svärfar, och lämnade mig i den lilla avgångshallen. I kuvertet fanns ytterligare tre kuvert; numrerade och med tydliga instruktioner. Det första kuvertet öppnade jag direkt – där fanns flygbiljett till nästa flyg mot Bromma! Det blev en fantastiskt fin flygtur upp till Stockholm i klart väder och med alla ovan nämnda sevärdheter avprickade från ovan. Efter en mjuk och fin landning satte jag mig i ankomsthallen, drack en dubbel espresso och öppnade kuvert nummer två. Häri fanns en hel del mycket väsentlig information – från och med landning var det fri geocaching som gällde! Den enda förhållningsordern var att jag skulle vara vid koordinat N 59° 17.555 E 017° 54.113 klockan 19.00. Dryga tre timmar till förfogande alltså.

Photo 2013-06-20 17 05 13

På väg mot stan

Med tanke på strejken i Stockholms busstrafik insåg jag snart att jag behövde transportera mig en del medelst fötterna och efter att ha loggat cachen Airport BMA. (Sthlm) (GC9E0C) sprang jag till köpcentret Bromma Blocks för att, på Intersports rea inhandla löparshorts och en funktionströja samt energibars för att slippa stanna och äta i onödan. Löparskorna hade jag redan på och av bara farten, på väg mot Sundbybergs tunnelbanestation, loggade jag Sol & Måne (GC1D5KG) och Sumpopol #26 – Vasagatan (GC450G8). Strax därefter tog batterierna i GPS:en slut! Exakt det som inte fick hända (hade jag bara gått igenom packningen lite bättre hade jag sett att det fanns batterier i väskan) men jag löste det genom att gå in på Lidl och lyckades få några AA-batterier helt och hållet gratis! Jag sprang vidare in på Sundbybergs station, löste färdbevis för dagen och satte mig på ett pendeltåg mot centralen. Äntligen blev det läge att pusta ut lite och lägga upp en lämplig strategi. J hade skickat med förslag på burkar som jag kunde logga på vägen men jag beslutade att tänka bort de flesta på grund av tidsbrist, men vägen är ju målet som det heter och vid centralen loggade jag vår första web cam-cache Keep an eye on the road (GC50A5). Det var riktigt svårt att hitta en plats där man syntes i kameran och bilden jag till slut använde, efter dryga 30 minuters meckande, var mer eller mindre helt otydlig. Efter den cachen tog jag riktning rakt västerut och sprang längs ett vackert Norr Mälarstrand som visade sig från sin bästa soliga sida, jag hittade en bra rygg att följa och höll säkert 4:30-tempo bort mot och över Västerbron. Vid Hornstull såg jag det berömda tunnelbane-T:et och eftersom tiden faktiskt började bli lite knapp pep jag ner där och satte mig på tunnelbanan ut mot förorten Sätra där också min mål-koordinat fanns. Det visade sig finnas en burk precis vid stationen, Planted beauties #5 Sätra (GCVX36)  som verkade fullt möjlig att logga lite snabbt, men i närheten av den strök några gäng omkring och eftersom de inte hade en direkt vänlig uppsyn valde jag att försöka mig på lite le parcour (den klumpigaste parkour som någonsin skådats ska sägas) och klättrade upp för en liten mur och in under ett räcke för att på så sätt undvika onödig konfrontation. Cachen kunde loggas och lite lika klumpig parkour fast åt andra hållet visades upp för några brydda gäster vid pizzerian alldeles intill.

Sätra - en förort

Sätra – en förort

Jag sprang mellan miljonprogramshusen ut mot Mälaren och klockan började faktiskt närma sig 19.00. Jag hann göra ett par snabba stopp på vägen, bland annat en DNF på Sätra Gård (GC27PHQ) men också en snabblogg på Sigge #1Hästen (GC487FN) innan jag svängde in på ett elljusspår och upp mot slutmålet. Efter att ha tagit mig in en bit i skogen och upp för en kulle var jag framme – jag visste dock inte riktigt vad jag letade efter, skulle jag kanske till och med förvänta mig ett stort mottagande av släkt och vänner där ute i skogen? Det stod dock ganska snart klart att det fanns en geocache på plats. Jag plockade fram den, drog upp loggboken och läste ”Match Stash”…jag kände igen det och plötsligt ringde också en klocka – det är ju Sveriges äldsta aktiva cache, Match Stash (GC4D)! Efter att både ha pustat en stund och loggat denna legendariska cache så öppnade jag mitt sista kuvert för dagen. Det sista uppdraget bestod i att jag skulle ta mig till Björnspinnarvägen i Huddinge. Där kunde jag slutligen sluta upp med lite släktingar och framför allt min dotter – och min underbara fru som hade ordnat detta fantastiskt roliga äventyr!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s