Grängesberg i våra hjärtan

800px-Gränges
Vi var på väg från Hälsingland i mitten av juli 2012, det hade varit en lite speciell kortsemester där uppe och vi hade ett starkt behov av att göra något roligt och utmanande, dessutom strävade vi efter att uppfylla kraven för challange-cachen #082 Attributes (GC3PP5T). Det visade sig att det passade bra att ta en tur till geocaching-meckat Grängesberg via bland annat Falun och Borlänge.

I Borlänge loggade vi Forshuvud (GC3BR50), en lite halvklurig multi i trevlig älvmiljö med fokus på skyddsrum från krigsåren. Vi började dåligt och glömde ficklamporna i bilen men kunde efter några rätt omständliga promenader, och ett par skrämmande döda gnagare, logga burken – en burk som helt klart förtjänar fler besökare!

Som sagt, vi behövde några attribut, och gjorde flera stopp på vägen, både till och från Grängesberg. Bland annat otroligt fyndiga, men numera arkiverade, An other between trees (GC3FB8D) som hade det sällsynta attributet ”Poison plants”. Vi letade länge och väl på området, koordinaterna var inte helt tydliga men till slut såg vi det som egentligen var uppenbart – mellan två wonderbaums i backspegeln på en gammal risig skåpbil satt en liten zip-påse med en loggbok! Så uppenbart men ändå så svårt.

Bild2318Vi blev, som man kan misstänka, rätt sena ner till Grängesberg och fick ringa till vandrarhemmet och säga att vi nog inte skulle komma förrän vid 19-tiden, långt efter avtalad tid. Ewa, som förestod vandrarhemmet, var dock tålmodig och väntade in oss. Vi skulle bo på Bergsmansgården, ett enkelt men otroligt trevligt vandrarhem med frukost på rummet (äggmackor, yoghurt och multivitamin-juice som stod i kylen) och en helt ok servering, Sussies kök och bar, där man till ett överkomligt pris kunde få mättande kycklingtortillias och ett rejält glas vin, samt tillhörande fulla och tjatiga men trevliga locals – perfekt uppladdning för lite nattlig geocaching med andra ord!

Som uppvärmning gav vi oss på Hemma hos Sandströms (GC28A19), ett litet UE-äventyr i ett övergivet hyreshus där vi nog nödgades gå igenom i stort sett alla glassplitterfyllda och fuktskadade lägenheter innan vi hittade rätt. Det hade varit lätt att bara gömma en plastlåda på en kökshylla och låta udda vara jämt men här hade cacheägaren jobbat fram en trevlig och lite kuslig slutknorr. Under hela letande kunde vi njuta av en vacker utsikt från vardagsrumsfönstren. På en balkong , exempelvis hemma hos Sandströms hade man lätt kunna sitta och dricka kaffe och spana ut över det böljande och karakteristiska Dala-landskapet, gärna en sommarkväll lik den då vi var där. Given favoritpoäng!

Vi fortsatte hårt med den uppmärksammade UE-cachen Grängesberg Underground (GC254X3). Vi samlade lite mod på vandrarhemmet en sväng först och gav oss sedan ut i natten för att leta efter ingången till det enorma bergrum som utgör cachens huvudsakliga gömställe. Vi hittade rätt spår, pulsade in bland soporna framför ingången och stället var precis så häftig som vi föreställt oss och vi hade nog lite tur när vi orienterade oss fram och upp i berget och ganska snart kunde hitta burken. Det är något speciellt med att klättra på stegar i mörker, höjdrädslan försvinner när det inte finns då mycket att relatera till. Tyvärr gick det inte att fotografera något vidare där inne. Det var helt enkelt för mörkt.

I rena adreanalinruset var det lika bra att köra på! Vi tog en titt på Grangesberg:Loc-o-motion (GC165MD) som låg ganska nära vandrarhemmet. Ett Lok helt enkelt. Fast uppe luften! På stålbalkar!  Vi insåg att det nog borde gå att logga den med lite rep, vilja och klängighet. Vi stötte på en del hinder på vägen, bland annat lyckades den klättrande delen av teamet sparka den hjälpande delen rakt på kinden! Så kan det gå när man tappar greppet. Men det löste sig till slut, micron syntes nerifrån, det var bara lite bökigt att ta sig till den.

Det var lite svårt att sova på natten. Pulsen ville inte riktigt lugna sig och för första gången någonsin kändes det som om vi hade gjort något lite väl farligt ni vi tog oss upp på loket utan säkerhetsutrustning. Det var nära ögat att halva teamet brakade rakt ner i betongen!

535850_10151350087970418_1547851244_nGrängesberg är ett gammalt gruvsamhälle som sedan länge genomgått den förändring som just nu pågår i Kiruna – statskärnan har flyttats eftersom gruvans gångar riskerar att underminera marken. Här fanns till exempel Dalarnas mest trafikerade korsning! Idag är området där gamla Grängesberg stod avspärrat och lövskogen har sedan länge tagit över helt och hållet. Det finns inte mycket byggnader kvar på området men nära kanten vid den stora sjö som nu fyller upp gruvan finns en stor tegelbyggnaden. Där inne finns givetvis en geocache!

När vi något omtumlade vaknade upp på vandrarhemmet , hade ätit upp äggmackorna och yoghurten packade vi in oss i bilen och gav oss av till ovan nämnda område och cachen En svunnen tid (GC12VY6). Det blev en spännande promenad ut mot kanten, marken är full av förkastningsdiken där marken spruckit av de underminerande gruvgångarna. Lite farligt kändes det också givetvis. Själva burken kunde ganska snart hittas och vi kunde navigera oss vidare runt i ett rätt sommaröde Grängesberg bland skyddsrum, en gammal ranglig lav, en sovande stenjätte och ytterligare några långa bergtunnlar vid den spektakulära cachen Gas! (GC254Y0).

En mycket speciell cache som förtjänar att omnämnas fann vi i det gamla bostadsområdet Källfallet, en rad stora rappade stenhus som sedan länge övergivits. Här kändes det faktiskt rätt bra att alla hus var rejält tillbommade, det håller borta det värsta av vandaler och fukt och så småningom kanske de kan användas igen även om det verkar som om kommunen snart kommer att riva hela rasket. Cachen, Det var en gång (GC12VXB), var lite lurig att få rätt på eftersom vi först inte lyckades klättra på rätt sida om brandstegen (den som fattar fattar).

67017_10151350087935418_1344492424_nEfter en liten enkel traditionell nere på torget i Grängesberg körde vi avslutning söderut med löfte om att återkomma till trakten för att logga de många burkar vi fick lämna därhän på grund av tidsbrist.

Precis som efter resan till Rügen lämnade resan till Grängesberg efter sig ett sorts bakrus. I princip allting vi besökte var välgjort och utmanande på det mest skilda sätt. En tur upp till Grängesberg och en eller ett par nätter på Bergsmansgården rekommenderas starkt!

Bild2365
PS 1. Men hur gick det då med den där challange-cachen som nämndes i början? Jo, vi körde som galningar ner genom Sverige, irrade efter ”Long hike”-attributet i Örebro, handlade scuba gear vid Marieberg och hamnade mellan Karlsborg och Tibro och cachen Feskekyrka där vi (inte) använde snorkel och cyklop för att hitta burken. Till slut kom vi fram till Mariestad och vi blev FTF på cachen och det händer verkligen inte ofta!

PS 2. Det här med äggmackorna…de stod i kylen när vi kom och hade vanlig polarkaka som bas och pålägg förutom ägg var ost och lite grönsaker. På morgonen efter när det var dags att äta hade fukten från grönsakerna liksom luckrat upp polarkakan – inte särskilt lyckat men hela grejen med frukost enligt minbarsprincipen kände väldigt genuin och trevlig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s